Kilka porad, które ułatwią Ci gotowanie

Gotowanie w dzisiejszych czasach nie powinno być m. W końcu jeszcze kilkadziesiąt lat temu przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie, trzeba było je skrupulatnie notować i przechowywać w bezpiecznym miejscu. Obecnie przepisy są dostępne w internecie, dosłownie na wyciągniecie ręki. Co więcej, internet nie jest tylko kopalnią wiedzy, jeżeli chodzi o przepisy. Można w nim odnaleźć także ciekawe porady, które ułatwią gotowanie.

Jak udusić idealny schab?

Wielu początkujących kucharzy obawia się przygotowania tej potrawy. Największą bolączką jest zazwyczaj kwestia, czy schab wyjdzie smaczny i soczysty. W kwestii smaku można posiłkować się sprawdzonymi przepisami dostępnymi na stronach internetowych. Natomiast jeżeli chodzi o soczystość, jest pewna wskazówka, która pozwoli przygotować idealny schab duszony. Otóż przystępując do przygotowania potrawy, schab trzeba zamarynować, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Tak obsmażone mięso zatrzyma wodę wewnątrz i nie wydostanie się ona podczas duszenia. Dzięki temu schab będzie pyszny i soczysty jak nigdy dotąd.

Obieranie czosnku

Wiele sosów wymaga usunięcie łupin i posiekania sporych ilości czosnku. Ciężko wyobrazić sobie bez niego np. sos czosnkowy lub sos tzatziki. O ile siekanie czosnku można zastąpić przeciśnięciem go przez praskę, o tyle z obieraniem nie jest już tak łatwo. Wiele osób uważa je za mozolną czynność, która dodatkowo sprawia, że na dłoniach pozostaje intensywny zapach czosnku. Jednak i na tę bolączkę jest kilka rad. Pierwsza z nich pozwala przyśpieszyć obieranie. Wystarczy tuż przed rozpoczęciem obierania delikatnie zmiażdżyć każdy ząbek czosnku nożem. Wówczas łupina oddzieli się od czosnku. Nieprzyjemnego zapachu można uniknąć, zakładając po prostu lateksowe rękawiczki.

Jajko sadzone to nie taka prosta sprawa…

Jajko sadzone można usmażyć na dwa sposoby: na twardo i na miękko. Wówczas konsystencja jest analogiczna jak w przypadku gotowanych jajek. Jajko na miękko ma ścięte białko, ale płynne żółtko. Jajko na twardo jest całkowicie ścięte. Smażąc jajko na miękko, trzeba je cały czas bacznie obserwować. Kiedy białko wydaje się ścięte, można w celu potwierdzenia poruszyć patelnią. Jeżeli białko ma galaretowatą konsystencję, wymaga jeszcze chwili smażenia. Nieruchome białko to oznaka gotowego jajka. Z kolei podczas przyrządzania jajka sadzonego na twardo palnik należy wyłączyć niewiele później, ale konieczne jest pozostawienie jajka na patelni pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Ten sposób z pewnością pozwoli usmażyć jajko o oczekiwanej konsystencji.

Sos grzybowy — kurki na warsztacie

Sos kurkowy jest jednym z najsmaczniejszych dodatków w kuchni. Dla każdego, kto lubi grzyby, jest to prawdziwy przysmak. Jednak te grzyby mają to do siebie, że często towarzyszy im gorzki posmak. Kurki nie będą gorzkie, jeżeli nie będzie się ich mrozić. Mrożenie powoduje, że stają się one gorzkie podczas gotowania. Jeżeli już koniecznie chce się zatrzymać ten jesienny smak na czas zimy, trzeba trzymać się kilku rad. Kurki należy blanszować przed zamrożeniem. Zamrożone, surowe kurki nie powinny być trzymane dłużej niż 3 miesiące w zamrażalniku. Co więcej, po rozmrożeniu należy je wypłukać i odlać pierwszą wodę. Świeże kurki warto smażyć na suchej patelni około 10 minut, aż puszczą swój sok i ponownie go wchłoną. Dzięki tym radom można przygotować idealny i smaczny sos kurkowy.

Sos tysiąca wysp — sposób na paprykę

Sos tysiąca wysp jest smacznym dodatkiem do różnych dań. Jednym z jego składników jest świeża papryka. Na jej krojenie i wyciąganie gniazd nasiennych każdy ma inny sposób. Jest jednak jeden, który pozwala wykonać te czynności szybko i jednocześnie dokładnie. Najpierw należy odkroić od papryki jej dwa końce — górny z łodygą oraz dolny. Zostanie część papryki przypominająca walec. Należy naciąć ją wzdłuż wysokości walca i rozłożyć. Dzięki temu łatwo można usunąć gniazdo nasienne wraz z nasionami. Z górnej części należy usunąć łodygę, poprzez wypchniecie jej. Tak oczyszczoną paprykę w całości można zużyć do sosu lub sałatki.

Jeśli pragniesz więcej porad kulinarnych, które wprowadzą Twoje gotowanie na wyższy poziom odwieź koniecznie https://kulinarneprzeboje.pl/ z masą ciekawych inspiracji i setkami wspaniałych przepisów.