Lasagne bez bolognese. 3 propozycje od Arrighi

Lasagne bez bolognese. 3 propozycje od Arrighi

Lasagne to szybkie, pyszne i pożywne danie. Zastosowanie charakterystycznego makaronu nie ogranicza się jednak do popularnej odmiany al forno. Na dowód trzy propozycje wybrane wspólnie z Arrighi.

  1. Lasagne z wędzonym łososiem
  2. Lasagne z orzechami i cukinią
  3. Lasagne Arrighi z grzybami

Mówisz: lasagne. Myślisz: bolognese, mozzarella i beszamel. Ten klasyczny zestaw nigdy się nie nudzi, od lat goszcząc na stołach całego świata. To jeden z najważniejszych symboli włoskiej kuchni i danie, które sprawdza się zarówno podczas obiadu w rodzinnym gronie, jak i na towarzyskiej imprezie. Warto jednak pamiętać, że makaron w postaci prostokątnych płatów można wykorzystać także w inny sposób. Wspólnie z włoską marką Arrighi przygotowaliśmy dla was trzy propozycje na nietypowe zapiekanki z lasagne w roli głównej.

Lasagne z wędzonym łososiem

To propozycja dla miłośników morskich ryb i wyrazistych smaków. Proste w przygotowaniu danie przyrządzisz ze składników, które znajdziesz w każdym osiedlowym sklepie spożywczym. Przygotuj:

  • 10 płatów lasagne Arrighi;
  • 500 gramów wędzonego łososia;
  • pół kilograma szpinaku duszonego na maśle z czosnkiem;
  • kubek sosu beszamelowego;
  • garść tartego sera parmigiano lub peccorino

W keksówce lub naczyniu żaroodpornym układaj warstwy podgotowanego makaronu lasagne, łososia, szpinaku, beszamelu. Powtarzaj do wyczerpania składników. Następnie posyp serem i zapiecz. Podawaj w towarzystwie ulubionych sałat.

Lasagne z orzechami i cukinią

Nie jest to klasyczna zapiekanka, a rodzaj przystawki, którą możesz podać gościom podczas imprezy. Świetnie komponuje się z białym winem. Składniki to:

  • 10 płatów lasagne Arrighi;
  • cukinia;
  • garść prażonych orzechów (piniowych lub włoskich);
  • opakowanie ricotty;
  • łyżka oliwy:
  • łyżka siekanych ziół – mięty i pietruszki;
  • garść tartego, długo dojrzewającego sera

Makaron ugotuj, a każdy płat przekrój wzdłuż na pół. Cukinię pokrój w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ricottę wymieszaj w misce z ziołami i orzechami. Tak zrobioną pastą posmaruj makaronowe paski, połóż na nich kawałek cukinii i zwiń w małą roladkę, zepnij wykałaczką. Wszystkie ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i posyp serem. Zapiecz.

Lasagne Arrighi z grzybami

Danie idealne na długie, jesienne lub zimowe wieczory. Aromaty suszonych grzybów i pieczonej papryki idealnie się uzupełniają, a całości dopełnia ostrość papryki. By przygotować to danie potrzebujesz:

  • 10 płatów lasagne Arrighi;
  • 100 gramów suszonych borowików;
  • 2 cebule;
  • 150 gramów tartego sera Cheddar;
  • 3 upieczone, obrane i pokrojone w kostkę papryki;
  • pół ostrej papryczki;
  • 2 ząbki czosnku

Grzyby zalej wrzącą wodą i namocz przez kilka godzin. Po tym czasie na maśle przysmaż pokrojone w kostkę cebule i przetarty czosnek, dodaj grzyby i duś do miękkości. Na koniec dodaj drobno posiekaną papryczkę. Zdejmij z ognia, wymieszaj całość z pieczoną papryką. W naczyniu układaj na przemian podgotowany makaron, grzyby z warzywami i ser. Zapiecz.