Lody sorbetowe, idealny sposób na ochłodę w lecie!

Upalne lato sprzyja szukaniu ochłody. Dla wielbicieli zdrowych słodkości, lody sorbetowe mogą stać się idealnym rozwiązaniem w walce z wysokimi temperaturami. Czym są sorbety oraz jaka wiąże się z nimi historia?

Czym tak w zasadzie jest sorbet?

Lody sorbetowe są rodzajem wysoce orzeźwiającego, owocowego deseru. Przysmak ten powstaje na bazie posłodzonej wody w połączeniu z różnorodnymi zamrożonymi owocami (zazwyczaj są one w formie soku albo puree). Do niektórych sorbetów dodaje się również alkohol, jak wino lub likier, oraz świeże zioła i przyprawy.

Sorbety są świetną alternatywą dla tradycyjnych lodów. Osoby będące na diecie lub po prostu zwracające uwagę na przyjmowane kalorie, znajdą w lodach sorbetowych upragnioną słodkość. Sorbety są o wiele zdrowszą i mniej kaloryczną opcją, niż klasyczne lody. Dzieje się tak dlatego, że ich głównym składnikiem są owoce – nie zawierają one przez to tyle tłuszczu, ile lody powstałe na bazie produktów mlecznych.

Historia lodów sorbetowych

Ten orzeźwiający deser najprawdopodobniej pochodzi z Azji. Prototypem dla obecnych lodów sorbetowych jest napój sporządzany na terenach Iranu, określany jako “szarbat”. Jego główne składniki stanowią posłodzony sok owocowy oraz woda. Również dawni Chińczycy wytwarzali przysmak przypominający sorbet – wykorzystywali do tego lód zebrany z górskich lodowców, który następnie mieszali z miodem oraz z owocami. Sorbet, który znamy dzisiaj, powstał we Włoszech. Został zainspirowany przywiezionymi przez Marco Polo przepisami, które podróżnik pieczołowicie zbierał podczas swoich wypraw na wschód. Dzięki wpływowi Katarzyny Medycejskiej deser ten został spopularyzowany we Francji i stamtąd zawędrował również do innych krajów Europy.

Jak przygotowuje się sorbet?

Lody sorbetowe mogą być przygotowane zarówno z mrożonych, jak ze świeżych owoców (sorbety z wcześniej już zamrożonych produktów przygotowuje się zdecydowanie szybciej). Słodką bazą lodów sorbetowych jest syrop cukrowy, czasem zastępowany gotowymi przetworami owocowymi.

Do wcześniej zagotowanego, słodkiego syropu, dodajemy sok oraz rozdrobniony miąższ, a także przyprawy oraz zioła (są one opcjonalne). Przygotowaną masę następnie odstawia się do lodówki, co pewien czas dokładnie ją mieszając, aby równo stężała.

Jak podawać lody sorbetowe?

Lody sorbetowe najczęściej podaje się w pucharkach. Ciekawym rozwiązaniem jest serwowanie ich wraz z pokrojonymi owocami tego samego rodzaju. Wytrawnych smakoszy może szczególnie zainteresować opcja podawania lodów sorbetowych wraz z odrobiną alkoholu, na przykład likieru. Ozdobą dla podanego pucharku z sorbetem mogą być świeże listki mięty. Ciekawym rozwiązaniem będzie również serwowanie sorbetów w kieliszkach do martini, lekko skropionych alkoholem.